Immediately after
CobotX Blog
June 15, 2022 Back
Collaboratieve robots in de productie – omgeving

Het gebruik van collaboratieve robots is de afgelopen jaren enorm toegenomen, dankzij hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen. Collaboratieve robots zijn als het ware een nieuwe generatie robots, die door mensen bestuurd en gecontroleerd worden. Ze helpen productiebedrijven aan een hogere productiviteit en verwerkingscapaciteit en een significante omzetstijging. Volgens onderzoek zal vanwege deze voordelen de vraag naar collaboratieve robots in tal van productiesectoren enorm stijgen. Tegen 2027 zal de markt maar liefst 10,5 miljard dollar waard zijn.

De productie-omgeving is veelzijdig. Zowel qua industrieën, als qua taken en benodigde vaardigheden. Die kunnen bovendien gevaarlijk en vervelend zijn en opperste concentratie en nauwkeurigheid vergen. Het productieproces is daarom niet volledig te automatiseren. Mensen en machines zullen samen moeten werken. Met cobots is dat mogelijk! Cobots beschikken over speciale veiligheidstoepassingen, waardoor ze probleemloos naast mensen kunnen werken. In dit artikel zetten we uiteen hoe cobots worden ingezet in de verwerkende industrie.

Hanteren en verwijderen van materiaal

Het hanteren en verwijderen van materiaal is essentieel in de productie-industrie, maar het zijn ook gevaarlijke taken. Vooral het werken met materialen zoals metalen en kunststoffen kan een groot risico vormen voor werknemers. Veelvoorkomende taken zijn bijvoorbeeld het verplaatsen van materialen over korte afstanden – binnen een gebouw of van en naar een transportvoertuig - en het installeren, beveiligen, opslaan en controleren van de materialen. Het verwijderen en hanteren van materiaal is een verplicht onderdeel in het productieproces, maar omdat het veel repetitieve en gevaarlijke activiteiten omvat, kan het leiden tot overbelastingsblessures en fouten als gevolg van vermoeidheid.

Taken zoals het verpakken, palletiseren, slijpen, afbramen, frezen en boren kunnen gemakkelijk worden geautomatiseerd en uitgevoerd door cobots. Collaboratieve robots bieden geïntegreerde krachtdetectie voor een consistente en nauwkeurige plaatsing van gereedschap. Hierdoor wordt het mogelijk om afval en uitval te verminderen en het proces te optimaliseren. Veel productiebedrijven verbeteren de efficiëntie en productiviteit door collaboratieve robots te gebruiken voor:

  • Het laden en lossen van materialen
  • Het verwijderen en plaatsen van materialen
  • Het sorteren en ordenen van materialen
  • Het verpakken en etiketteren van materialen
  • Het vervoeren van materialen

Schroeven, plaatsen en assembleren van voorwerpen

Dankzij de juiste adaptermechanismen kan de collaboratieve robot ingezet worden voor de assemblage van kunststoffen, hout, metalen of andere materialen. Assemblage is een veelvoorkomend proces in diverse industrieën waarbij onderdelen met bouten aan elkaar worden bevestigd. Het gebruik van een collaboratieve robot verbetert de productiviteit en de kwaliteit van de assemblagelijn aanzienlijk. Tegelijkertijd wordt de veiligheid van de werknemers gegarandeerd.

Cobots kunnen naar de berekende schroefpositie bewegen en het proces voor alle schroeven herhalen. Bovendien zijn ze eenvoudig te programmeren, zodat alle schroefposities onmiddellijk kunnen worden bepaald. Dit bespaart extra tijd bij latere schroefbewerkingen. Dankzij de precieze grijper en het herhalende werk zijn collaboratieve robots uitermate geschikt voor het automatiseren van dit soort snelle en nauwkeurige handlingoperaties. Dit verlaagt niet alleen de productiekosten, maar verhoogt ook de productiviteit.

Een bijkomend voordeel is dat cobots ervoor kunnen zorgen dat werkplekken ergonomischer worden. Taken als schroeven en monteren worden immers door mensen vaak in een onverantwoorde houding uitgevoerd.

Toepassingen voor schuren, polijsten en afwerken

Afwerkingstaken in de be- en verwerkende industrie vereisen vaak een hoge mate van nauwkeurigheid en kracht en er wordt gewerkt met verschillende soorten handgereedschap. Deze taken zijn tijdrovend, omdat er met verschillende vormen, oppervlakken en materialen moet worden gewerkt. Dit vraagt om een hoge mate van concentratie van de werknemers. Daarom beginnen meer en meer productiebedrijven met het gebruik van cobots!

Dankzij hun vermogen om de nodige kracht, herhaling en nauwkeurigheid uit te oefenen, zijn collaboratieve robots perfect voor afwerkingstaken, zoals polijsten, slijpen en afbramen. Bovendien hebben collaboratieve robots sensoren en speciale grijpers, waarmee ze continu kracht kunnen uitoefenen op het oppervlak en de contouren van het oppervlak zeer nauwkeurig kunnen inschatten.

Door bijvoorbeeld scherpe randen op een werkstuk weg te halen, kunnen cobots de snelheid en precisie verhogen en verwondingen bij het bewerken van het werkstuk voorkomen.

Lassen

Volgens de American Welding Society zal de lasindustrie tegen het einde van 2024 te kampen hebben met een tekort van ongeveer 400.000 lassers. Cobots kunnen dit tekort opvullen! Ze kunnen naast mensen werken en dankzij hun geavanceerde sensoren en hun precisie kunnen ze de meest delicate lastaken eenvoudig uitvoeren. Ze werken sneller en nauwkeuriger dan mensen, waardoor de productiviteit en de efficiëntie in het lasproces worden verhoogd.

Collaboratieve robots zijn zeer veelzijdig en kunnen objecten van alle vormen en maten lassen. Ze bieden ook een breed scala aan intelligente functies, zodat ze kunnen worden gebruikt voor boog-, soldeer-, TIG-, laser-, plasma-, ultrasoon- en puntlassen.

Machine besturing

De meest voorkomende toepassing van collaboratieve robots in de productiesector is in de besturing van machines. Collaboratieve robots kunnen machines, zoals CNC-machines, spuitgietmachines, afkantpersen en ponsmachines bedienen. Dit brengt werknemers in de gelegenheid om zich te richten op waardevollere taken.

Bij machinebediening moeten onderdelen in een machine worden geladen en moet het eindproduct uit de machine worden gehaald, waarna het proces weer opnieuw begint. Dit is zeer tijdrovend. Een werknemer kan die tijd wel productiever besteden. Bovendien zorgt dit proces voor risico’s op ongevallen en letsel, omdat het veelal saai, herhalend werk is.  

Dit kan verholpen worden door collaboratieve robots in te zetten op taken zoals het laden van de machine of het weghalen van de eindproducten. Dit verbetert het comfort en de veiligheid van de werknemer en verhoogt tegelijkertijd de productiviteit.

Zo is bijvoorbeeld handmatig werk bij het spuitgieten onderhevig aan natuuromstandigheden, wat het risico verhoogt op slecht gebouwde of slecht functionerende onderdelen. Collaboratieve robots kunnen onder alle omstandigheden met precisie blijven werken. Ze gaan voorzichtig om met kwetsbare onderdelen en kunnen defecten voorkomen. Het gebruik van collaboratieve robots in het spuitgietproces maakt ook dat onderdelen foutloos zijn, nauwkeurig worden gemeten en netjes worden afgewerkt.

Kwaliteitscontrole

In alle productie-omgevingen draait het uiteindelijk om het eindproduct dat bij de klant terechtkomt. Van werknemers wordt verwacht dat zij met volle aandacht kwaliteitscontroles uitvoeren. Is het haalbaar voor een menselijke arbeider om urenlang dezelfde handeling met exact dezelfde precisie te herhalen? Wij denken van niet. Juist daarom gebruiken veel productiebedrijven automatiseringsoplossingen voor hun kwaliteitscontroles. Dankzij collaboratieve robots kunnen ze de meetnauwkeurigheid verhogen en de productkwaliteit op peil houden.

Door producten regelmatig te inspecteren, kunnen collaboratieve robots ervoor zorgen dat alleen producten van de hoogste kwaliteit aan de klant worden geleverd. Dit draagt niet alleen bij aan een grotere klanttevredenheid, maar het kan het bedrijf op lange termijn ook geld besparen, doordat er minder vaak defecte producten vervangen hoeven worden. Cobots kunnen foutjes opsporen die menselijke inspecteurs zouden missen. Dit komt doordat cobots inspecties veel nauwkeuriger en consistenter uit kunnen voeren. Zo wordt de productkwaliteit verbeterd en zijn er minder tijd en middelen nodig voor de inspecties.

Collaboratieve robots kunnen deze – vaak vervelende - taak 100% nauwkeurig uitvoeren zonder uitgeput of verveeld te raken. De robots kunnen zelfs de kleinste fouten detecteren en het betrokken personeel daarover waarschuwen voordat het verpakkingsproces begint. Het resultaat is dat bedrijven met collaboratieve robots lagere bedrijfskosten, een hogere productiekwaliteit en snellere processen realiseren.

Collaboratieve robots in de productie - Conclusie

Fabrikanten staan continu onder druk om in te spelen op de steeds veranderende markt en om de concurrentie voor te blijven. Ondanks een tekort aan arbeidskrachten heeft de productie-industrie te maken met een grote vraag naar mass customization, snellere productie, kwaliteitsverwachtingen, productvariabiliteit en meer. Collaboratieve robots bieden dé oplossing voor alle productie-uitdagingen. Met cobots worden menselijke vaardigheden en capaciteiten gecombineerd met de snelheid en precisie van machines. Op deze manier verhogen cobots de productie op de werkvloer en garanderen ze de productkwaliteit en de tevredenheid van werknemers en klanten.

Als u meer wilt weten over de voordelen die collaboratieve robots uw bedrijf kunnen opleveren, boek dan vandaag nog een demo met ons. Wij laten graag zien hoe deze veelzijdige machines de efficiëntie en productiviteit in uw werkomgeving kunnen helpen verhogen.

 

Share this:
Lastest Posts