Immediately after
CobotX Blog
April 6, 2022 Back
Hoe cobots de voedselindustrie veranderen

De mensheid is al duizenden jaren afhankelijk van de landbouw. Groepen in de samenleving kweekten hun eigen gewassen en verzamelden hun vlees en vis. Sindsdien is de voedselindustrie drastisch veranderd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begonnen ook veel vrouwen met werken, bij afwezigheid van hun echtgenoten. Omdat het werkende leven veel vrijheid met zich meebracht, keerden veel vrouwen in de jaren vijftig en zestig liever niet terug naar enkel het huishouden. Om die reden kwamen er gedurende de daaropvolgende decennia meer gemaksproducten en technische hulpmiddelen op de markt. Met de komst van de koelkast ontstond ook de mogelijkheid om voedselverpakkingen esthetisch aantrekkelijker te maken, waardoor die steeds kleurrijker en creatiever werden. De vierde industriële revolutie introduceerde meer toeleveringsketens en een grotere vraag naar producten. Daarom begonnen voedselbedrijven geleidelijk aan technologieën te gebruiken om hen in het proces te helpen, wat één van de belangrijkste redenen is dat robotisering de voedselindustrie aan het transformeren is.

Cobots en hun fysieke voordelen

Robots werken volledig zelfstandig en nemen taken in het geheel over. Cobots werken daarentegen samen met mensen; ze zijn collaboratief. Ze creëren een hybride werkomgeving zonder daarbij banen in gevaar te brengen. Ze verbeteren de efficiëntie en veiligheid in alle sectoren en in verschillende werkzaamheden. Cobots helpen mensen om het werk te versnellen en het proces te optimaliseren. Ze kunnen ook eentonig en vervelend werk overnemen, waardoor mensen zich meer kunnen richten op leukere, uitdagendere taken. Een ander voordeel van de collaborative robot is dat het eenvoudig te programmeren is en in vrijwel elke sector toepasbaar is, inclusief de voedsel- en drankenindustrie. Ook zijn er veel fysieke voordelen van cobots: in tegenstelling tot robots, die vaak groot zijn, afgeschermd moeten worden en soms zelfs gevaarlijk zijn, zijn cobots licht van gewicht en zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig. Dankzij hun precisie en wendbaarheid kunnen ze eenvoudig geïmplementeerd worden in de werkomgeving, in de meeste productielijnen.

Het overnemen van alledaagse werkzaamheden

Hoewel we erg gewend zijn geraakt aan een lean productie en nieuwe technische mogelijkheden, hebben we nog steeds de besluitvorming en beoordeling van mensen nodig. Met dit in het achterhoofd, kunnen cobots mensen vervangen voor het uitvoeren van alledaagse en herhalende werkzaamheden. Bovendien kunnen cobots de werkomgeving veiliger maken, omdat ze taken over kunnen nemen die voor mensen gevaarlijk zijn. Door dat te doen, kunnen mensen elders ingezet worden en verantwoordelijkheden toegewezen krijgen die een hogere verantwoordelijkheid vergen. Zo krijgen ze de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Dit komt allemaal ten goede van de productkwaliteit!

Een goed voorbeeld is van de Zweedse fabrikant Orkla Foods. Het bedrijf heeft robots geïmplementeerd om te helpen bij hun productielijn van het verpakken van vanille-ijs. De hoofdtaak van de cobots was om medewerkers te ontzien door fysiek zwaar werk over te nemen. Voordat de cobots ingezet werden, werd het vanille-ijs in zakken gedaan en handmatig in dozen verpakt. Dankzij de pick-and-place technologie van cobots wordt dat proces nu sneller en met meer precisie uitgevoerd, terwijl medewerkers de kans krijgen om andere vaardigheden in te zetten en te ontwikkelen.

Verbeterde productiviteit en efficiëntie

Volgens onderzoek uit 2017 van het bedrijf Kundiger, kan overwerktijd van mensen met 85% worden verminderd door te werken met cobots en robots. Een van de redenen hiervoor is dat cobots zich niet laten kennen door zware inspanning en ze hebben geen pauzes nodig. Ze kunnen zonder probleem overuren draaien, waarbij minimale begeleiding nodig is. Taken die eerder handmatig werden uitgevoerd en veel tijd in beslag namen kunnen nu snel en accuraat worden voldaan. Dit resulteert uiteindelijk in een verhoogde productie binnen dezelfde tijd. Door de productie te automatiseren, verhoog je de output en verlaag je arbeidskosten, wat de winst en return on investment verhoogt.

Flexibiliteit in productie

Door de wereldwijde toenemende vraag naar gepersonaliseerde producten, wordt het steeds belangrijker om flexibel te kunnen zijn in de productie van voedsel en dranken. Trends binnen deze sectoren volgen elkaar snel op. Door de toenemende vraag naar personalisatie, wordt het uitdagender om op tijd alle producten klaar te hebben en te distribueren. Dit is een van de belangrijkste redenen voor bedrijven om hun productielijn te digitaliseren. De enige oplossing is het integreren van cobots. Ze kunnen makkelijk worden geprogrammeerd, geherprogrammeerd en opnieuw worden ingezet, om zo bij zo veel mogelijk verschillende taken te kunnen ondersteunen. Dit helpt bij variërende output, terwijl het de verspilling van middelen minimaliseert en productiekosten verlaagt.

Veiligere werkomgeving

Een van de meest gestelde vragen is of robots en cobots ook naast of samen met mensen kunnen werken. Terwijl de samenwerking tussen mensen en robots nog verder ontwikkeld moet worden, kunnen cobots zonder problemen naast mensen werken, dankzij meerdere veiligheidsvoorzieningen. Dankzij sensor- en visiontechnologie kunnen De sensors nemen objecten waar en kunnen zelfs botsingen voorkomen. Zo kan een veiligheidsmonitor in een cobot eenvoudig de bewegingssnelheid aanpassen of zelfs stoppen als de cobot merkt dat er een mens in de buurt is. Cobots kunnen niet alleen heel dicht op mensen werken, ze kunnen ook gevaarlijke en ingewikkelde taken overnemen. Daardoor worden veiligheidsrisico’s beperkt, wat voor iedereen een veiligere werkomgeving creëert.

Cobots in voedselproductie

Cobots helpen de voedsel- en drankenindustrie vooruit. Ze helpen bedrijven de productiekosten omlaag te brengen en flexibiliteit te verhogen. Ook verhogen ze de productiviteit en het werkplezier van medewerkers, wat cruciaal is voor organisaties. Genoeg redenen om cobots te implementeren en daarmee de voedsel- en drankenindustrie toekomstgericht te maken!

De wereldwijde voedselverwerking wordt de komende jaren naar verwachting vier keer zo groot. De productie van voedsel kan worden onderverdeeld in twee fases:

  • Primaire verwerking, zoals schoonmaken, sorteren, transporteren en mengen van rauwe voedselproducten,
  • Secundaire verwerking, zoals koken, bakken en braden, invriezen en andere manieren om verschillende ingrediënten samen te voegen tot een nieuw voedselproduct.

Cobots en voedselverpakking

Voedselverwerkingsmachines zijn niet nieuw in de voedselindustrie en ze worden al lang gebruikt in verschillende onderdelen van de voedselketen. Recente technologische ontwikkelingen zorgen voor opschudding in de digitalisering van alle sectoren, inclusief het verpakkingsproces. Voedselverpakking kan worden onderverdeeld in drie fases:

  • Individueel voedsel dat wordt verpakt in primaire verpakkingen. Bijvoorbeeld: pick-and-place voedselgrijpers die voedsel in plastic bakken plaatsen.
  • Losse producten die samengevoegd worden in secondaire verpakkingen. In dit geval worden flexibele grijpers gebuikt. Bijvoorbeeld: de Italiaanse organisatie Cascina Italia die dagelijks meer dan 2,5 miljoen eieren verpakt. Een cobot met pneumatisch aangestuurde grijpers stapelt dozen van elk 10 eieren in dozen waarin 1440 eieren passen. De cobot kan ongeveer 15.000 eieren per uur verpakken!
  • Secondaire verpakkingen die worden samengevoegd voor vervoer in tertiaire verpakkingen. Bijvoorbeeld: palletiserende robots die een veelvuldig aantal dozen stapelen in een grotere doos of op pallets.

Naar verwachting blijft het verpakken met robots een van de meest populaire toepassingen in de sector.

Cobots in bezorging van voedsel

Nog een mooi voorbeeld van digitalisering in de voedselindustrie is de komst van robotische bezorgservices. Het gaat hier eigenlijk technisch gezien niet om cobots (omdat een cobot een collaboratieve robot is), maar om automatisch rijdende voertuigen. Deze groeien de laatste tijd heel hard in populaireit, zeker nu er de laatste jaren een significante toename is in de vraag naar thuisbezorgde kant-en-klare maaltijden. Dit nam sinds de start van de pandemie alleen nog maar sterker toe.

Cobots de voedselindustrie veranderen: Conclusie

De wereld is volop in ontwikkeling en tijden veranderen continu. Technologische ontwikkelingen beïnvloeden ook de voedsel- en drankenindustrie, zeker als het gaat om het verpakken van producten. Cobots bieden niet alleen een helpende hand; ze zorgen ook voor kostenbesparing en zorgen voor snellere en efficiëntere productie. Dat is hun grootste voordeel, zeker in deze tijd waarin de vraag naar voedsel hoger is dan ooit. Wil je meer informatie over hoe cobots jouw organisatie kunnen helpen transformeren, laat het ons weten. We doen ons uiterste best om al jouw vragen te beantwoorden!

Share this:
Lastest Posts