Immediately after
CobotX Blog
March 9, 2022 Back
Industrie 4.0: betekenis, voordelen en technologieën
De wereld verandert voortdurend, vooral op het gebied van technologie. In de afgelopen decennia waren we getuige van de snelste en meest verbazingwekkende ontwikkelingen ooit en deze trend zal zich voort blijven zetten. Sterker nog, nieuwe technologieën zullen zich in de toekomst sneller dan ooit tevoren opvolgen. Dit is een van de redenen waarom we vandaag de dag praten over Industry 4.0 en de voordelen ervan, die ons helpen een beter en georganiseerder leven te leiden. Maar wat is Industry 4.0 nu precies, waarom heet het zo en wat is er gebeurd met Industry 2.0 en 3.0?  

Wat is Industry 4.0?

Industry 4.0, ook wel bekend als de vierde industriële revolutie, is de nieuwe fase van de industriële revolutie die sterk afhankelijk is van interconnectiviteit, automatisering, machine learning en real-time gegevens. Het bestaat uit het Internet of Things (IoT), slimme productie en intelligente digitale technologie (zoals machine learning en big data) en creëert een ​​beter en efficiënter ecosysteem voor bedrijven die de productie en beheer van de toeleveringsketen willen moderniseren. Dat betekent dat Industry 4.0 in nieuwe technologieën investeert, die zeer gunstig zullen blijken voor de toekomst van bedrijven.

Ook gaat Industry 4.0 over het moderniseren van de bedrijfsvoering en de manier waarop bedrijven werken en groeien. Markus Lorenz legde uit waar het bij Industry 4.0 om gaat in zijn TED Talk-video "Industry 4.0: How intelligent machines will transform everything we know". Hij gaf een realistisch voorbeeld van een havenkraan en hoe de software ervan niet alleen de containers van plaats A naar plaats B kan helpen verplaatsen, maar ook hun gewicht kan berekenen en dienovereenkomstig kan plaatsen, zodat het gewicht van het hele schip in evenwicht blijft.  

Wat is er met Industry 2.0 en 3.0 gebeurd?

Het verhaal van de eerste industriële revolutie, die tussen het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw plaatsvond, is bekend. Toch zijn niet veel mensen bekend met de tweede industriële revolutie die in het begin van de 20e eeuw ontstond door het invoeren van staal en elektriciteit in fabrieken. Hierdoor konden fabrikanten wereldwijd hun efficiëntie verhogen en hun machines mobieler maken dan ooit tevoren. Massaproductieconcepten werden geïntroduceerd, wat voor de verhoging van productiviteit zorgde.

De derde industriële revolutie, ook wel Industry 3.0 genoemd, begon eind jaren vijftig en domineerde tot enkele decennia geleden. Fabrikanten begonnen meer elektronische technologieën te gebruiken, die uiteindelijk door vroege computers werden vervangen. Industry 3.0 ging vooral over digitale technologie en automatiseringssoftware.  

Wat zijn de voordelen van Industry 4.0?

Binnen Industry 4.0 hebben technologieën meer te bieden dan ooit, wat de R.O.I. (Return on Investment) groter maakt. Dit zijn de belangrijkste voordelen van Industry 4.0:  

Verbeterde efficiëntie en productiviteit

Dankzij de technologieën van Industry 4.0 kunnen we meer bereiken door minder te gebruiken. Dat betekent dat fabrieken in minder tijd meer kunnen produceren door middelen (kosten)efficiënter in te zetten. Industry 4.0 zorgt voor verbeterde machinebewaking, semi- en volledig geautomatiseerde meldsystemen en geautomatiseerde track & trace-processen. Dit alles leidt tot minder uitvaltijd en nauwkeurigere productieaantallen en daarmee tot de verbetering van efficiëntie en productiviteit.  

Digitaal kantoor

Dankzij de technologieën van Industrie 4.0 kunnen alle productlijnen, zakelijke processen en afdelingen gemakkelijk communiceren en samenwerken, ongeacht locatie en tijdzone.  

Flexibiliteit en wendbaarheid

Ook verbeterde flexibiliteit en wendbaarheid behoren tot de voordelen van de vierde industriële revolutie. Dit betekent dat het gemakkelijker is om nieuwe producten in de productielijn te introduceren en nieuwe kansen te creëren voor high-mix productie of eenmalige productieprocessen.  

Betere klantervaring

Verbeteringen op het gebied aan kantervaringen hebben we te danken aan Industry 4. Geautomatiseerde track & trace-mogelijkheden hebben het voor bedrijven gemakkelijker gemaakt om te begrijpen hoe ze hun dienstverlening en de kwaliteit van hun goederen kunnen verbeteren en eventuele problemen met het product kunnen verhelpen en voorkomen.  

Lagere kosten en hogere inkomsten

Vanwege de technologische en digitale vereisten kunnen de meeste investeringen met betrekking tot Industry 4.0 hoog zijn. Elk jaar komen er echter nieuwe goedkopere investeringen met een snelle R.O.I. op de markt. Een van de belangrijkste kenmerken van deze industrie is hoe het complexe technologie om kan zetten in gebruiksvriendelijke en kostenvriendelijke tools. Dit betekent dat Industry 4.0 bedrijven en fabrieken kan helpen om kosten op de lange termijn in te perken en R.O.I. te verhogen, bijvoorbeeld door beter gebruik van middelen, minder uitvaltijd van machines en productielijnen, betere productkwaliteit, minder middelen en materiaal en snellere productie.  

Wat zijn toonaangevende technologische ontwikkelingen van Industry 4.0?

De technologieën die de vierde industriële revolutie heeft voortgebracht, zijn in elk huishouden te vinden, maar ze scheppen ook grote voordelen voor de maakindustrie. De negen toonaangevende technologische ontwikkelingen zijn:  

Big data en analyse

Dankzij big data en analyse kunnen we zeer specifieke informatie verkrijgen en genereren, wat voorheen nog onmogelijk was. Deze informatie gaat onder meer over markttrends, onbekende correlaties en klantvoorkeuren. Er kunnen verschillende analyses worden uitgevoerd, waardoor bedrijven en ondernemingen slimmere beslissingen kunnen nemen over hun toekomst en de richting die ze op willen.  

Internet of Things

De term Internet of Things (IoT) wordt gebruikt voor het beschrijven van het proces waarbij internet en draadloze verbindingen worden gebruikt om verschillende (of alle) onderdelen van een bedrijf, fabriek of industriële installatie met elkaar te verbinden. Dit concept verwijst naar verbindingen tussen fysieke objecten, zoals machines, en het internet. Hiermee kunnen machinecommunicatie, machine learning en sensorgegevens worden verbeterd.

Een voorbeeld hiervan is Bluetooth Low Energy sensoren. Deze sensoren hebben geen kabels nodig, omdat ze werken op een enkele batterij die tot drie jaar meegaat. Tijdens hun levensduur sturen de sensoren hun informatie via een gateway naar de cloud. Hierdoor voltooien ze het hele installatieproces sneller, goedkoper en effectiever.  

Autonome robots en cobots

Hoewel robots (in verschillende vormen) al geruime tijd bestaan, maakten autonome robots en cobots tijdens Industry 4.0 hun intrede. Deze nieuwe generatie robots zal de interactie tussen mensen beter beheersbaar maken, het productieproces meer dan ooit automatiseren en intelligenter werken.  

Simulatie

3D-simulaties zijn algemeen bekend, omdat ingenieurs ze al een tijdje gebruiken. In Industry 4.0 zijn die simulaties ook beschikbaar fabriekstoepassingen, zodat je een digitale kopie kunt maken van het fysieke product dat ze willen testen. De manipulatie gebeurt volledig digitaal.  

Augmented reality

Hoewel het een technologie leek die enkel bestaat in sciencefictionfilms, wordt augmented reality (toegevoegde realiteit) steeds meer daadwerkelijk gebruikt in bedrijven en fabrieken. Deze technologie bespaart veel tijd omdat het iedereen kan helpen (bijvoorbeeld met een augmented reality-bril die is aangesloten op een centrale computer) om eventuele problemen op te lossen, ongeacht waar je je op dat moment bevindt.  

Cybersecurity

Cybersecurity is een van de belangrijkste technologieën van Industry 4.0. Met de komst van de revolutie en alle nieuwe technologieën die daarbij horen, werd hacken gebruikelijker. Om dat te voorkomen, moeten bedrijven een steeds strengere beveiliging hanteren. Cybersecurity omvat tweefactorauthenticatie, extra logins en nieuwe wachtwoorden.  

De cloud

De cloud is de ruimte waar zowel bedrijven als individuen gegevens en informatie kunnen opslaan en delen. Cloud-sharing is een bijkomend voordeel van deze technologie, omdat het helpt bij het sneller dan ooit tevoren delen van informatie en gegevens.  

Additieve productie

Een voorbeeld additieve productie is te zien bij 3D-printen, omdat bedrijven en fabrieken gemakkelijk zelf een item kunnen produceren dat anders zou moeten worden uitbesteed of niet zou kunnen worden gemaakt. 3D-printen resulteert in snellere productie en lagere kosten voor unieke items. Het biedt ook de mogelijkheid voor een bedrijf om vormen te ontwerpen die niet gemaakt kunnen worden met traditionele productietechnieken. Afgezien van de financiële voordelen, kan dit ook helpen bij het verminderen van producttekorten.  

Reshoring

Internationale toeleveringsketens worden steeds sensitiever, vooral sinds het begin van de pandemie. Reshoring is een groeiende trend omdat bedrijven erachter komen dat de voordelen van offshore productie lijken tegen te vallen. Een ander voordeel van Industry 4.0 is echter dat het geavanceerde productietechnologie beschikbaar maakt tegen lage prijzen, met als resultaat dat de productie dicht bij de eindmarkt terug gebracht kan worden. Dit betekent dat de werklast, die voorheen kostbaar was, tegen concurrerende prijzen uitgevoerd kan worden in Europa en volledig kan worden geautomatiseerd.  

Industrie 4.0: Conclusie

Terwijl we nog proberen uit te zoeken wat Industry 5.0 zal brengen en hoe het mensen en robots zal verbinden, blijft Industry 4.0 zich ontwikkelen en hebben we geen duidelijk beeld van hoe het er over een paar decennia uit zal zien. Dit is het moment voor alle bedrijven om in te zien wat het belang is van de innovaties die deze industriële revolutie met zich meebrengt en alle mogelijkheden die het ons biedt. Het verbeteren van de werkprestaties, het werven van medewerkers met de juiste vaardigheden en tijd- en geldbesparende oplossingen zijn slechts enkele van de voordelen van deze revolutie en we kijken uit naar de toekomst!
Share this:
Lastest Posts